Valuta calculator

Beleggen in valuta

Een andere naam van beleggen in valuta's is Foreign Exchange (k

Meer informatie

Beleggen in goud

De mogelijkheden wat betreft het beleggen in goud zijn vrij divers.

Meer informatie

Beleggen in zilver

Het edelmetaal zilver is een beleggingsproduct wat de laatste tijd

Meer informatie

Beleggen in platina

In de financiële sector heeft platina lang niet zoveel ervaring als goud en zilver. Platina werd pas 250 jaar geleden ontdekt, en is om die reden ook een van de zeldzaamste edelmetalen ter wereld. Het feit dat slechts 6% aan goudproducten en 1% aan de zilverproducie jaarlijks wordt besteed aan platina bevestigd dit. Het is echter toch een metaal dat ondanks zijn korte levensduur een grote rol speelt in de wetenschap en de industrie.

Het aanbod van platina

Zoals eerder gezegd is platina lang niet zo populair als goud en zilver. Dit komt ook door het lage aanbod. De voorraad van platina is om die reden ook lang niet zo groot. Platina wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Een van deze doeleinden is de juwelenindustrie. Deze industrie wordt voornamelijk waar gemaakt door de Aziatische markt, en dan met name Japan. Deze heeft het grootste aandeel in de vraag, dat is namelijk 95%! Meer dan de helft van de vraag komt voor uit industriële bronnen. In 20% van alle geproduceerde producten wordt platina gebruikt in het proces, of in het eindproduct. Wat vele echter ook niet weten, is dat platina nu ook gebruikt wordt bij glasvezel, verf, petroleum en medicijnen. Daarnaast wordt het ook enorm veel gebruikt in de auto-industrie. Het metaal wordt gebruikt in katalysatoren om de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen  te verminderen.

Beleggen in platina

Door zijn intrinsieke waarde en het niet aanwezig zijn van een tegenpartijrisico is platina ook in onrustige tijden een veilige thuishaven. Dit is echter niet altijd te zien in deze prijsontwikkelingen.  Dit zorgt ervoor de platina gezien wordt als een sterke en waardevolle belegging.  Doordat het metaal een grote rol speelt in de industriële sector, is in tijden van economische groei ook duidelijk een stijging te zien van dit metaal. In deze gevallen overtreft platina dan ook zeker de koers van goud. Wat echter een nadeel is ten opzichte van goud, is dat de krappe verhouding tussen vraag en aanbod en de geografische afhankelijkheid al snel kan zorgen voor een fikse verandering in de koers.