Valuta calculator

Beleggen in goud

De mogelijkheden wat betreft het beleggen in goud zijn vrij divers.

Meer informatie

Beleggen in platina

In de financiële sector heeft platina lang niet zoveel ervarin

Meer informatie

Beleggen in zilver

Het edelmetaal zilver is een beleggingsproduct wat de laatste tijd

Meer informatie

Wat is goud?

Goud is een van de meest bekendste edelmetalen. Het is een dicht maar zacht metaal. Goud wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. In de meeste gevallen wordt het goud eerst goed gezuiverd en gelegeerd om het product harder te maken. Hoe zuiver goud is wordt uitgedrukt in karaat. Puur goud is goud van 24 karaat. Deze komt in Nederland en ook in andere landen vrij weinig voor. In Nederland is de meest voorkomende graad 14, 18 en 22 karaat.

Waarvoor wordt goud gebruikt

Goud is zoals eerder aangegeven een vrij zacht edelmetaal. Door die reden wordt goud bijna nooit gebruikt voor industriële doeleinden. Wel is het metaal uitstekend te gebruiken als legering. Goud beschikt over uitstekende elektrische eigenschappen, en ook de corrosiebestendigheid van goud is vrij hoog. Daarnaast kent goud nog vele andere toepassingen waarvoor het gebruikt wordt. Het is door zijn elektrische eigenschappen een veelgebruikt materiaal bij hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren. Daarnaast dient het materiaal ook als coating voor kunstmanen in de ruimtevaart. Dit komt omdat goud uv straling uitstekend weet te reflecteren. Ten derde wordt het nog regelmatig gebruikt bij de ontwikkeling van muntgeld.

Wat is er bijzonder aan goud?

Vele kennen goud als een opvallend materiaal vanwege zijn prachtige glanzende gele kleur. Het heeft door zijn verfijnde structuur ook de mogelijkheid om de kleuren zwart of donkerpaars aan te nemen. Een andere eigenschap van goud is dat het naast lood een van de gemakkelijkste materialen is om te buigen en te vervormen. Daarnaast is goud ook een veelgebruikt materiaal bij decoratie. Een klein blokje goud van 1 gram kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden omgezet tot een plaat bladgoud. Dit bladgoud kan gemakkelijk op bepaalde producten worden gelijmd zodat het product er meer verguld en exclusief uit ziet.